Vo štvrtok začína 7. Medzinárodný festival adventnej a vianočnej hudby

05.12.2012 Bratislava

Bratislava 5. decembra (TASR) - Detské a mládežnícke spevácke zbory, ako aj zbory dospelých z Česka, Slovenska, Chorvátska, Juhoafrickej republiky (JAR) a iných krajín sa zúčastnia na 7. Medzinárodnom festivale adventnej a vianočnej hudby v Bratislave v dňoch 6.- 9. decembra 2012.

Umeleckým riaditeľom festivalu je Milan Kolena, dirigent speváckych zborov Apollo a Schola Gregoriana Bratislavensis, organizátor viacerých hudobných festivalov na Slovensku, pedagóg na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

Otvárací koncert sa uskutoční vo štvrtok 6. decembra o 19.00 h v Jezuitskom kostole na Františkánskom námestí. Účinkovať bude detský zbor Cantare, komorný zbor Fortissimo a ďalší účastníci z JAR aj iných krajín.

V piatok 7. decembra vystúpia zúčastnené spevácke zbory na Vianočných trhoch na Hviezdoslavovom námestí - program sa začne o 16.30 h. Návštevníci si budú môcť vypočuť detský, dievčenský i ženský zbor z JAR, detský spevácky zbor Kopretina z Česka a ďalšie. V ten istý deň večer o 19.00 h bude nasledovať Adventný koncert v Jezuitskom kostole. Účinkovať budú Detský a mládežnícky zbor Medvíďata, Novojičínsky zbor a ďalšie zbory z Českej republiky, Chorvátska, JAR a iné.

Tradičnou súčasťou tohto medzinárodného podujatia je aj súťaž speváckych zborov v rôznych kategóriách. Uskutoční sa v sobotu 8. decembra od 9.00 do 16.00 h v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. Súťažiť sa bude v kategóriách - mládežnícke zbory do 21 rokov, detské zbory do 16 rokov, komorné vokálne zbory detí či komorné vokálne zbory dospelých. Po vyhlásení výsledkov súťaže bude o 16.30 h nasledovať koncert speváckych zborov na Vianočných trhoch na Hviezdoslavovom a následne na Hlavnom námestí v Bratislave.

Medzinárodný festival vyvrcholí v nedeľu 9. decembra o 12.00 koncertom v rámci svätej omše vo Františkánskom kostole.

Na všetky podujatia festivalu je vstup voľný.

Spoluorganizátormi festivalu sú - Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, mestská časť Bratislava-Staré mesto, Hlavné mesto SR Bratislava a spevácky zbor Apollo.
 

Vyberte región